Web szerkesztők

Rengeteg HTML szerkesztő van; talán túl sok is; még a kategóriákat is elég nehéz kitalálni. Teszek egy próbát!

 • Alap szövegszerkesztők: HTML-t tkp. bármilyen szövegszerkesztőben lehet szerkeszteni, mivel az szöveg fájl. Persze van, amivel inkább érdemes, és van, amivel nem. Egy Notepad-et vagy bármely Linuxos szövegszerkesztőt egy gyorsan összedobott Helló világ HTML oldalon túl nem érdemes erre a célra használni, bár elméletileg lehet.
  • Brackets: ez már átmenetet képez az általános szerkesztő és a HTML szerkesztő között, ugyanis - noha natív módban szerkesztjük vele a HTML-t, a CSS-t és a JavaScriptet, tehát végső soron szöveget szerkesztünk - kifejezetten HTML szerkesztésre lett kifejlesztve. Van ugyanis benne egy Élő előnézet funkció (a Fájl menüből érhető el), amely - ahogy a nevéből is következik - azonnal megmutatja egy böngésző ablakban (egy felugró Google Chrome ablakban egyébként) az eredményt. (Ezzel is meg kell részletesebben ismerkednem.)
  • Általános célú szövegszerkesztők HTML beépülővel: pl. a Notepad++ alapból ismeri a HTML tag-eket, azokat megfelelően színezi, és segítséget is ad a lehetséges HTML elemeket illetően. Ide sorolható a leggyakoribb integrált fejlesztőkörnyezetek, pl. az Eclipse szerkesztője is; ezekhez is lehet beépülőket
 • WYSIWYG HTML szerkesztők: ezeknél alapvetően nem a forrást szerkesztjük (bár megtehetjük), hanem a kész eredményt látjuk.
  • Microsoft Word: az eredményt ki tudjuk exportálni HTML-be, tehát végső soron ezzel is tudunk HTML oldalakat szerkeszteni. Mondjuk finoman azért tegyük azt hozzá, hogy nagyon szeretjük a Word-öt, de nem ez az elsődleges oka ennek.
  • Adobe Dreamweaver: klasszikus nagyágyú a témában. 2000 környékén használtam kipróbálás szinten (az írás pillanatában 20 évvel ezelőtt), és emlékeim szerint az egy óriási előnye volt, hogy ha egy kézzel szerkesztett HTML oldalba belenyúltunk ezzel, akkor csak a módosított szakaszt formázta át, nem az egészet. Az akkori többi HTML szerkesztő ugyanis a kézzel gondosan megszerkesztett egész oldalt újratördelte, olvashatatlan generált kódot eredményezve. Viszont ez sajnos nincs ingyen, igen drága a licensz! Most a leírás érdekében megpróbáltam feltelepíteni az ingyenes kipróbálási verziót, de mobilnettel, több száz megabájt telepítésnél, ami ráadásul csak valami előfeltétel szoftver, nem is maga a Deamweaver, regisztrálás és sok felesleges kérdésre válaszolás után abbahagytam, így nem tudom leírni, hogy mennyire nagyszerű ez a rendszer.
  • Google Web Designer: ez ingyenes, viszont pár perc próbálkozással nem sikerült kiderítenem, hogy egy egyszerű Helló, világ HTML oldalt hogyan tudok segítségével összedobni.
 • Online HTML szerkesztők: ha rákeresünk arra, hogy HTML editor, akkor az elején szinte kizárólag online szerkesztőket kapunk.
 • Weboldal készítők saját online szerkesztői:
  • wix.com: az írás pillanatában legnépszerűbb ilyen oldal.
  • wikidot.com: ez az oldal ezzel a technológiával készült. Amiatt választottam egyébként ezt (még 10 évvel azelőtt, hogy ezt írom), mert megtetszett benne az, hogy wiki motor van mögötte.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License