Két személyes, teljes információs játékok

Kategória: Társasjátékok.

Sakk

A világ nyugati felén a sakk valószínűleg a legtöbbet játszott játék. A hossza valójában néhány tucat lépéspár, bár egy-egy lépésnél a gondolkodási idő sok lehet. Sakkórával érdemes limitálni a játékhosszt. Szeretek sakkozni, fiatalabb koromban amatőr versenyeken is részt vettem. Hátrányának tartom azt, hogy egyetlen rossz lépés után már adhatjuk fel a játszmát. Valamint elég nehezen tanulható.

Számos sakk oldal létezik, pl. ez: https://www.chess.com/.

A sakknak nagyon sok variánsa létezik. Érdemes kipróbálni a francia sakkot, melyben ütéskényszer van, a királynak nincs kitüntetett szerepe, és a játékos célja az, hogy minél előbb elfogyjon a figurája. A másik a tandem sakk (vagy bolond sakk), amikor négyen játszanak párban 2 táblán, és a társunk által leütött bábut szabályos lépésként fel tudjuk tenni a mi táblánkra. Ez utóbbinak számos variánsa ismert (pl. nem szabad egyből sakkor adni, nehéz tisztet nem szabad ellenfelünk alapsorára helyezni, csak azokat a figurákat használhatjuk fel feltevéskor, amelyek már akkor a rendelkezésünkre álltak, amikor ránk került a sor stb.), ezekben meg kell egyezni játék előtt. Mindkettő variánsnak igen jó a hangulata, viszont ügyeljünk arra, hogy komoly parti előtt közvetlenül ilyet ne játsszunk.

Valószínűleg ez a legtöbbet játszott játék a világon, ugyanis a Távol-Keleten sokkal több gó játékos van, mint a nyugati világban sakk játékos. A mechanizmus gyakorlatilag triviális, felváltva teszünk le golyókat, és megpróbáljuk beszorítani a másikat. Egyszerűsége ellenére sokkal mélyebb mint a sakk. Valamint előnyös tulajdonsága még az, hogy az elején egy rossz lépésnek nincs olyan drasztikus következménye, mint a sakkban. A sakkal ellentétben , ahol gyakorlatilag csak azonos játékerejű játékosok között érdekes egy játszma, a góban van esélykiegyenlítő mechanizmus, melynek következtében nagy játékerő különbség esetén is érdekes lehet egy játszma.

Számos gó oldal is létezik:

Malom

A malom valószínűleg a legegyszerűbb olyan kétszemélyes teljes információs játék, amelyet a számítógép már "megfejtett", az ember viszont nem tudja, így továbbra is élvezhető. Szabályvariánsok vannak, így a játék elején mindenképpen célszerű egyeztetni!

Reversi

Könnyen tanulható és egzakt lépésszámban befejeződik.

Hive

Mindenféle bogarakat rakunk és mozgatunk, miközben igyekszünk ellenfelünk méhkirálynőjét körbe zárni. Jópofa modern teljes információs játék, melyhez gyártottak három kiegészítőt is. Az ára viszont ahhoz képest, hogy néhány követ tartalmaz csak (és egyébként nyugodtan lehetne néhány kartonlap is), igen drága.

Battle Sheep

Ugyancsak modern kétszemélyes teljes információs játék, ahol a játékosok előbb kialakítják a játéktáblát, majd elhelyezik és mozgatják birkáikat. A cél minél nagyobb területet elfoglalni. Nagyon jó játék, jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Quarto

Ez egy modern két személyes teljes információs játék, mely lényegében maximálisan 16 lépéspárig tarthat, ennek ellenére igen mély. Kombinációkat kell kihozni, pl. négy egyforma magasságú figura egy sorban.

4

Klasszikus játék, ahol 7 oszlopba potyogtatjuk a zsetonokat, és iyekszünk vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan négyet egymás mellé rakni.

Dáma

Sakktáblán játszható 8-8 gyaloggal, amelyek átlósan haladnak előre, ha sikerül átugorni az ellenfél bábuját, akkor azt levesszük, és ha elértük az ellenfelünk alapsorát, akkor vissza is léphetünk.

Tic-tac-toe

Valószínűleg a legtöbb gyerek első teljes információs játéka, melyben a döntetlen stratégiára elég gyorsan rá lehet jönni, így valójában nem jól játszható játékról van szó.

Ötödölő

Egy négyzetrácsos papír lapra és két (lehetőleg különböző színű) tollra van szükség. Felváltva rajzoljuk a papírra a jelünket, és a célunk az, hogy összejöjjön 5 vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Kevés anyagigénye miatt igen praktikus, jól játszható, gyorsan befejeződik egy játszma.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License