Kooperatív játékok

Fő kategória: társasjáték.

A kooperatív játékokban nem egymás ellen, hanem egymással játszunk egy közös cél érdekében, és vagy mindannyian nyerünk, vagy mindannyian bukunk.

Pandemic

A Pandemic a kooperatív társasjátékok mércéje; az a gyártó, amely ilyen játékot készít, az ezzel versenyez elsősorban. A játék arról szól, hogy egy világméretű járvány van kitörőfélben, és a kérdés az, hogy sikerül-e megakadályozni. Ha sikerül, mindenki nyer; ha nem, mindenki bukik. Már az alapjátéknak is számos nehézségi szintje van, a számos kiegészítőről nem beszélve.

Viszonylag behatárolt és elfogadható hosszú ideig tart, kiesésről természetesen szó sincs, a szerencse faktor nagyjából optimális, így alapvetően egy szerethető játék. A legnagyobb hátránya viszont az, ami szinte mindegyik kooperatív játék rákfenéje (a Hanabit kivéve): a csoportnak akkor van a legnagyobb túlélési esélye, ha a leggyakorlottabb játékos irányít, a többiek pedig végrehajtanak.

Hanabi

Az általam ismert kooperatív társasjátékok közül ez az egyetlen olyan, melyben mindenki maga játszik, a döntés tehát nem közös, csak a végeredmény. Ebben a játékban mindenki ismeri az összes játékostársának a lapjait, a sajátjait viszont nem. Mindegyik lapnak van egy színe és egy értéke. Egy-egy lépésben vagy információt mondunk valakinek a lapjairól (megmondhatjuk, hogy melyek adott színűek vagy adott értékűek, viszont korlátozott számú ilyen lehetőségünk van), kijátszunk egy lapot vagy egy lap eldobásával passzolunk (ezzel nyerve egy információs lehetőséget). Kijátszáskor el kell azt érnünk, hogy a megfelelő szín sorába kerüljön, és sorrendbe játsszuk ki a lapokat. Hibázni csak háromszor lehet, a végén pedig megszámoljuk, hogy melyik színből meddig jutottunk, azokat összeadjuk, és ez lesz a csoport összpontszáma. A végeredményt általában a leggyengébb logikai képességekkel rendelkező játékos dönti el, így célszerű hasonló szintű játékosokkal játszani.

Robinson Crueso

A regény által ihletett módon egy lakatlan szigeten kötünk ki, és a célunk rövid távon a túlélés, a játék végéig pedig a megmenekülés. Számos játékmód van, ami igazán változatossá teszi ezt a társasjátékot. Hátránya viszont a játékideje; ez inkább gémer típusú kooperatív társasjáték.

Tiltott sivatag

Egy sivatagból próbálunk elmenekülni, de ehhez először meg kell találni és össze kell szedni a menekülő jármű alkatrészeit, közben ügyelve arra, hogy legyen elég vizünk, és ne temessen el a homok. Többynire nem szokott sikerülni.

Flash point

Egy égő házból kell kimenekíteni dolgokat.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License