Informatika bevezető

Az informatika egy iszonyatosan nagy és drasztikus, emberi aggyal szinte már felfoghatatlan mértékben változó szakterület, amiről egyszerre triviálisan egyszerű és lehetetlen leírást készíteni. Szubjektív tartalom következik!

Hardver

Fő kategóriák

Nagy számítógépek

Személyi számítógépek

Laptopok

Okostelefonok

Tabletek

Fő komponensek

Processzor

Memória

Tárterület

Alaplap

Beviteli eszközök

Kimeneti eszközök

Operációs rendszerek

A Microsoft világ

Már-már szinte közmondás, hogy a Windows egy nagy rakás sz*r, és ez igaz is, de nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy még mindig ez a legjobb. Legalábbis a személyi számítógépeken, laptopokon ez a legelterjedtebb, ehhez igazodik a világ, másoknak ehhez képest kellene jobbat alkotniuk (és majd látni fogjuk, hogy ez nemigazán sikerül nekik). Úgy látom, hogy a személyi számítógépeken nincs az az alternatíva, amely megszorongatná a Windows egyeduralmát, egyéb területeken viszont (kisebb részt a nagyvállalati szerverek területén, nagyobb részt a hordozható eszközök piacán) már nemigazán rúg labdába a Microsoft.

A Windows teljesítménye hullámzó. Voltak kifejezetten jó verziók is, kezdve a DOS 6.2 + Windows 3.1 kombóval, majd a Windows 98, a Windows 2000, a Windows XP és a Windows 7 kifejezetten kiforrott és végső soron használható operációs rendszerek voltak. De voltak egyenese katasztrófa verziók is: a Windows 95, a Windows ME, a Windows Vista és a Windows 8 felejtős. A kettő közé helyezném az egykori Windows NT-t, valamint a Windows 10-et is.

Óriási problémának látom még azt, hogy egy frissítést követően azon kell folyamatosan aggódni, hogy vajon mi nem fog működni.

Unix

A Linux nehézkes, és akármennyire is próbálnak egyesek mást állítani, a nyilvánvaló lemaradását nem sikerült lefaragnia a Windows-zal szemben. Persze gyorsan tegyük hozzá, hogy az összehasonlítás igazságtalan, mert a Windows fizetős, a Linux meg ingyenes, szóval ezt ne feledjük el, de azért lássuk az előnyöket és hátrányokat! Szubjektív vélemények!

  • A nagyon "Linuxos agyú" emberek hozzáállása szerintem nem elfogadható, márpedig rajtuk áll vagy bukik az egész. Sokan elvárják, hogy mindenki saját maga fordítson kernelt és a programokat is, csakhogy egyrészt ez irreális, másrészt meg szinte sohasem úgy működik, ahogy a nagykönyvben le van írva. Ezek az emberek burkolt vagy nyílt lehülyézés nélkül nemigazán segítenek, szeretik hirdeti önnön felsőbbrendűségüket, és azért ritkán annyira okosok, mint amennyire magukat gondolják. Ők azok, akiknek a tipikus szófordulata az, hogy "most éppen nem működik, de …". Hát most éppen működjön!
  • Persze nem mindenki ilyen ebben a világban sem. Ott van pl. az Ubuntu, amely tényleg viszonylag könnyen telepíthető, elég sok mindent tud, az alapértelmezett telepítés gyors és használható. Üde színfolt a Linux világban, szerintem ennek köszönhető az, hogy nem tűnik el reménytelenül a süllyesztőben.
  • A lemaradás a Windows mögött egyértelműen kitapintható. Még a '90-es években szinte természetes volt, hogy pl. zenét nem tudtam lejátszani Linux alatt, mert hogy, hogy nem, pont az én hangkártyámat nem támogatta, de Windows alatt működött rendesen. Csomó kiselőadást hallgattam, hogy mennyire jól optimalizál a Linux, bezzeg a Windows meg nem, de valahogy nem sikerült elindítanom 16 MB RAM-mal egy olyan tudású szövegszerkesztőt, mint a 4 GB RAM-mal, Windows 3.1-en futó Word 2.0. Nem működtek rendesen az ékezetes karakterek. A kijelző alapból 640x480 volt, és nem volt triviális az átállítása, ha egyáltalán lehetséges volt. Később is egyértelmű volt a lemaradás: az első szkenneremet, első nyomtatómat, első digitális fényképezőgépemet, első GPS készülékemet stb. "természetesen" nem tudtam használni. Sok, általam használt alapszoftver nem volt elérhető. Ma már persze természetes, hogy az olyan alapdolgok, mint mondjuk a hang, működik, de szinte biztos tudok venni olyan hardvert, ami csak Windows-zal működik rendesen, Linux-on nem.

Az egyszerű, nem informatikus felhasználónak nem tudom jó szívvel ajánlati a Linuxot. Én magam is virtuális környezetben használom, és elég gyorsan eljön az a pont, amikor azt mondom, hogy jól van, ennyi szívás elég volt, térjünk vissza a Windows-ra.

Egyéb területen viszont a Linux nyerésre áll: az üzemeltetés legtöbb esetben Linux operációs rendszereken zajlik (és pl. a Microsoft is az Azure felhőben Windows mellett Linuxos szervereket is üzemeltet), valamint az Android is Linux alapú. Mivel a fejlődés egyre inkább a hordozható eszközök irányába tolódik, ott nyerő pozícióban van, és ezen a területen fogja legyőzni mégis hosszú távon a Linux a Windows-t.

Az Apple világ

Az Apple termékek túlárazottak, ami azt jelenti, hogy nem engedhetem meg magamnak, hogy ilyen termékeket vásároljak. Ez persze azt is jelenti, hogy érdemben nem tudok erről nyilatkozni, nincs élményem testközelből. Persze valószínűleg nem véletlen, hogy ennek is jelentős a piaca, és ahogy látom, az Apple termékek (Mac, iPhone, iPad, iPod) tulajdonosai sohasem panaszkodnak a minőségre. Ha valaki elkészítené az előnyök/hátrányok összefoglalását ennek a világnak, azt szívesen venném!

Minden egyéb

Szerintem ezek szóra sem érdemesek, mivel eléggé esélytelen, hogy komoly külső támogatást kapjanak. A Windows ereje nem abban rejlik, hogy olyan ügyesek lennének a Microsoft programozók, hanem onnan, hogy ha valamelyik cég elkészít egy szoftverterméket, akkor az első célközönség, akikre gondol, az a Windows felhasználók köre. Hasonlóan, a mobilalkalmazások esetén is az Android felhasználók az elsődleges célközönség. Nincs az a nagyon nagy nyomás a szoftverfejlesztő cégeken, hogy piacra dobják mondjuk az OS/2 vagy BlackBerry verziójukat is, és ott is megfelelő támogatást nyújtsanak, mert egyszerűen nem éri meg nekik. Ha nem túl elterjedt rendszert használunk, elég gyorsan belebotlunk olyan hibába, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ha mondjuk a legelterjedtebb operációs rendszeren a legnépszerűbb böngészőt használva megnyitjuk a kedvenc oldalunkat (ami jó eséllyel másnak is kedvence), akkor szinte biztos, hogy jól fog működni. Egy nem túl elterjedt kombinációval ez már egyáltalán nem garantált.

A '90-es években volt egy jópofa magyar játék, a részletekre már nem emlékszem, ami szépen működött Windows alatt Internet Explorerrel, de Linux alól Netscape Navigator-ral nem ment. Magyarázat persze volt, hogy nem a Netscape és a Linux a hibás, de a felhasználó nem magyarázkodást akar hallani, hanem a rendszert használni. Márpedig egy nem elterjedt rendszer esetén szinte törvényszerű, hogy a felhasználó a problémája megoldása helyett "magyarázatot" kap.

Ha egy rendszer tényleg annyira jó, hogy megérdemli azt, hogy létezzen, nőjön nagyra, egyelőre szívjon vele más, én majd csak akkor jövök, ha bizonyított.

Szoftverek

Operációs rendszer közeli szoftverek

Böngészők

Irodai alkalmazások

Fejlesztőeszközök

Médialejátszók

Játékok

Szakmák

Programozó

Tesztelő

Üzemeltető

Rendszergazda

Hardveres

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License