App Inventor beállítások

Alkalmazásokat a http://ai2.appinventor.mit.edu/ oldalon tudunk létrehozni. Szükségünk van egy Gmail azonosítóra, amit a belépéskor meg kell adnunk. Három módja van annak, hogy az elkészített programot kipróbáljuk (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup.html):

  • Ugyanarra a wifire csatlakozva (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-device-wifi.html). A mobilunkra feltelepítjük a MIT AI2 Companion App alkalmazást a Play Store-ból. A számítógépet és az okostelefont ugyanarra a wifi hálózatra kell kötni. Tehát ez az opció sem úgy nem működik, ha a számítógép kábeles hálózaton van, sem úgy, hogy a mobiltelefon mobilinternetet használ. Majd a http://ai2.appinventor.mit.edu/ alkalmazásban Connect → AI Companion, és ott megjelenik egy QR kód és egy 6 betűs kód is. A mobiltelefonon a companion app-ban vagy QR kód olvasással vagy a 6 karakteres kód beírásával tudunk csatlakozni. Sikeres csatlakozás esetén amint valamit módosítunk a számítógépen, az azonnal megjelenik a mobilon. (A tapasztalat szerint gyakran előfordul, hogy megszakad a kapcsolat. Ekkor a számítógépen Connect → Reset connection, a mobilon lépjünk ki a companion app-ból, majd csatlakozzunk újra.)
  • Emulátorral (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-emulator.html). Ehhez nincs szükség mobiltelefonra, viszont szükségünk van egy szoftverre (aiStarter: http://appinv.us/aisetup_windows), melynek feltelepítéséhez rendszeradminisztrátori jogok kellenek a számítógépen. Indítsuk el az aiStarter programot, majd az App Inventor alkalmazásból Connect → Emulator.
  • USB kábel segítségével (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-device-usb.html). Ehhez is szükség van az aiStarter programra, tehát ehhez az opcióhoz is rendszeradminisztrátori jogok szükségesek. A telefonon az alábbit kell ehhez beállítani: Beállítások (Settings) → Fejlesztői lehetőségek (Developer options) → itt felül kapcsoljuk be → engedélyezzük az USB hibakeresést. Az újabb Android verziókban a fejlesztői lehetőségek rejtve vannak. Ehhez be kell mennünk a Beállítások (Settings) → A telefonról (About Phone) → Android verziótól függően valamelyik verzióra (pl. Build number) kell hátszer vagy kilencszer kattintani egymás után, az utolsó kattintásoknál ki fogja írni, hogy még x lépés van hátra, és fejlesztők leszünk, és ha ez bekövetkezett, akkor megjelenik a beállításokon belül a fejlesztői lehetőségek, és a fent leírtak alapján kell engedélyezni az USB hibakeresést. Telepítsük fel telefonunkra az MIT AI2 Companion App alkalmazást a Play Store-ból, és indítsuk el. Kössük össze USB kábellel a számítógépet és a telefont, és az App Inventor alkalmazásból válasszuk ki a Connect → USB menüpontot.

Látható tehát, hogy vagy wifi kapcsolatra vagy rendszeradminisztrátori jogokra van szükség ahhoz, hogy tudjuk használni az App Inventort.

A kész alkalmazásból a Build menüpont alatt tudunk telepítőt készíteni.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License