App Inventor beállítások

Alkalmazásokat a http://ai2.appinventor.mit.edu/ oldalon tudunk létrehozni. (Megjegyzés: az írás pillanatában a magyar nyelvű fordítás még nem volt aktív, a teszt rendszeren viszont már elérhető: http://ai2-test.appinventor.mit.edu/.) Szükségünk van egy Gmail azonosítóra, amit a belépéskor meg kell adnunk. Három módja van annak, hogy az elkészített programot kipróbáljuk (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup.html):

  • Ugyanarra a wifire csatlakozva (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-device-wifi.html). A mobilunkra feltelepítjük a MIT AI2 Companion App alkalmazást a Play Store-ból. A számítógépet és az okostelefont ugyanarra a wifi hálózatra kell kötni. Tehát ez az opció sem úgy nem működik, ha a számítógép kábeles hálózaton van, sem úgy, hogy a mobiltelefon mobilinternetet használ. Majd a http://ai2.appinventor.mit.edu/ alkalmazásban Connect → AI Companion, és ott megjelenik egy QR kód és egy 6 betűs kód is. A mobiltelefonon a companion app-ban vagy QR kód olvasással vagy a 6 karakteres kód beírásával tudunk csatlakozni. Sikeres csatlakozás esetén amint valamit módosítunk a számítógépen, az azonnal megjelenik a mobilon. (A tapasztalat szerint gyakran előfordul, hogy megszakad a kapcsolat. Ekkor a számítógépen Connect → Reset connection, a mobilon lépjünk ki a companion app-ból, majd csatlakozzunk újra.)
  • Emulátorral (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-emulator.html). Ehhez nincs szükség mobiltelefonra, viszont szükségünk van egy szoftverre (aiStarter: http://appinv.us/aisetup_windows), melynek feltelepítéséhez rendszeradminisztrátori jogok kellenek a számítógépen. Indítsuk el az aiStarter programot, majd az App Inventor alkalmazásból Connect → Emulator.
  • USB kábel segítségével (http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-device-usb.html). Ehhez is szükség van az aiStarter programra, tehát ehhez az opcióhoz is rendszeradminisztrátori jogok szükségesek. A telefonon az alábbit kell ehhez beállítani: Beállítások (Settings) → Fejlesztői lehetőségek (Developer options) → itt felül kapcsoljuk be → engedélyezzük az USB hibakeresést. Az újabb Android verziókban a fejlesztői lehetőségek rejtve vannak. Ehhez be kell mennünk a Beállítások (Settings) → A telefonról (About Phone) → Android verziótól függően valamelyik verzióra (pl. Build number) kell hátszer vagy kilencszer kattintani egymás után, az utolsó kattintásoknál ki fogja írni, hogy még x lépés van hátra, és fejlesztők leszünk, és ha ez bekövetkezett, akkor megjelenik a beállításokon belül a fejlesztői lehetőségek, és a fent leírtak alapján kell engedélyezni az USB hibakeresést. Telepítsük fel telefonunkra az MIT AI2 Companion App alkalmazást a Play Store-ból, és indítsuk el. Kössük össze USB kábellel a számítógépet és a telefont, és az App Inventor alkalmazásból válasszuk ki a Connect → USB menüpontot.

Látható tehát, hogy vagy wifi kapcsolatra vagy rendszeradminisztrátori jogokra van szükség ahhoz, hogy tudjuk használni az App Inventort.

A kész alkalmazásból a Build menüpont alatt tudunk telepítőt készíteni.

Megjegyzés: a tapasztalat szerint nemcsak az első, hanem a későbbi alkalmon is 20-25 perc elment az elején, mire mindenkinél rendesen elindul a rendszer. Számos esetben előfordult, hogy egyáltalán nem sikerült csatlakoztatni a mobiltelefont kábelen a számítógéphez, ill. az is gyakori volt, hogy néha sikerült, néha nem. Szinte mindegyik Androidos mobilon más és más helyen található az olyan fontos beállítás, mint pl. az USB hibakeresés, az ismeretlen forrásokból származó alkalmazások telepítése vagy egy-egy jogosultság megadása a programnak. Néhány esetben a mobil net hiánya okozott fennakadást. A Scratch-hez képest sokkal nagyobbak voltak a sebességbeli eltérések, pont a nem várt technikai nehézségek miatt. Így ezt a tanfolyamot sokkal hatékonyabb lenne egységes mobiltelefonokkal és wifis hálózattal megvalósítani. Ezt viszont csak professzionális környezetben lehetne kivitelezni.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License